Держспецзв’язку: Що таке VPN, і як ним безпечно користуватись

Окупанти на тимчасово захоплених територіях намагаються приєднати українців до російських інтернет-мереж, де стоїть обладнання для фільтрації інтернет-трафіку, що дозволило заблокувати безліч українських та міжнародних вебресурсів. Щоб уникнути слідкування та обійти обмеження, радимо українським користувачам, яких під’єднали до російських мереж, використовувати VPN-сервіси.

VPN (Virtual Private Network) – це віртуальна приватна мережа, яка забезпечує шифрування трафіку між клієнтом та VPN-сервером і зміну IP-адреси. При підключенні до VPN створюється захищений канал між комп’ютером користувача і VPN-сервером. Дані в ньому надійно зашифровані: ваш інтернет-провайдер не дізнається вашої локації та вебресурсів, які ви відвідали.

Оновлена IP-адреса зазвичай створюється з іншого міста або країни. Наприклад, ви можете увійти в систему з Києва, перебуваючи в Україні, але ваша IP-адреса буде вказувати, що ви, наприклад, у Лондоні, Великій Британії.

VPN-сервіси дозволяють користуватися ресурсами, доступ до яких заборонено за географічним принципом або на підставі рішень органів влади. Завдяки VPN можна вільно відвідувати заблоковані сайти, достатньо лише вибрати та завантажити додаток на свій комп’ютер або мобільний пристрій.

Коли варто користуватись VPN

  • Під час користування незахищеними загальнодоступними мережами Wi-Fi, щоб захистити свої дані.
  • Коли необхідний захищений доступ до інтернет-мережі та систем під час організації віддаленої роботи.
  • Щоб захистити себе від вебсайтів, програм і сервісів, які хочуть відстежувати ваші дії.
  • Щоб оператор або провайдер не міг відслідковувати ваших дій в інтернеті.
  • Щоб отримати доступ до заблокованих окупантом інформаційних ресурсів.

Як обрати VPN

При виборі платного VPN зверніть увагу на такі критерії:

Захист. Краще обрати VPN, в якому є шифрування військового класу (наприклад, AES-256), асортимент протоколів безпеки (OpenVPN, L2TP, IKEv2, WireGuard та інші), захист від витоків через DNS, технологія TrustedServer, яка видаляє всі ваші дані при кожному перезапуску, та функцію автоматичного аварійного відключення (kill switch).

Підтримка операційних систем. Переконайтесь, що VPN підтримує операційні системи, якими ви користуєтесь: Android, iOS, Windows та інші потрібного покоління.

Кількість одночасних активних пристроїв. Головне, щоб вам вистачило.

Вартість. VPN бувають платні та безкоштовні. Платні можуть мати кращий рівень захисту, вищу швидкість з’єднання, підтримку більшої кількості операційних систем.

Якщо користуєтесь безплатним VPN

  • Перевірте репутацію сервісу у пошуковику – чи не було фактів витоку або продажу даних користувача.
  • Не використовуйте російських VPN, вони, ймовірно, можуть надсилати дані російським спецслужбам.

Деякі VPN-програми при завантаженні можуть необґрунтовано запитувати доступ до даних користувачів. Насторожити повинні ті, які запитують:

  • доступ до особистих даних;
  • запис на зовнішніх накопичувачах;
  • зміну системних налаштувань;
  • управління локальними файлами;
  • доступ до журналів дзвінків.

Для забезпечення стабільного та безпечного з’єднання рекомендуємо користуватися платними VPN-сервісами. Обов’язково завантажувати додатки VPN-сервісів з офіційних сайтів, дотримуючись усіх ліцензій та рекомендацій постачальника.

Застосунки, які користувач встановлює не через офіційні вебресурси, можуть у своєму коді містити вразливості, які дозволять деанонімізувати користувача.

Будьте у безпеці, користуючись інтернетом, захищайте себе та свою інформацію.

Усі найбільші фармацевтичні підприємства працюють, – МОЗ

Найбільші фармацевтичні виробники продовжують працювати стабільно та отримувати необхідну сировину з Європи. Про це повідомив перший заступник Міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда.

«Фактично всі найбільші підприємства зараз працюють. Хтось почав працювати вже з четвертого дня війни, хтось – з другого тижня. Але навіть зупинка фармацевтичного заводу не означає, що ліки з нього перестають їхати до дистриб’юторів і до аптек. Зараз фармвиробники працюють досить стабільно, сировина продовжує їхати», – відзначив Олександр Комаріда.

За словами першого заступника, сировина для виготовлення ліків надходить через європейські хаби, навіть якщо українські виробники мають прямі контракти з виробниками сировини. Нині інгредієнти надходять через Польщу, Румунію, а далі – автотранспортом до України.

Водночас говорити про те, щоб оцінювати динаміку обсягів виробництва лікарських засобів, рано:

«Щоб говорити, зменшилося чи збільшилося виробництво, пройшло дуже мало часу. Для того, щоб зробити якісний аналіз, потрібно взяти дані хоча б за другий квартал. Якщо говорити про перший квартал, то він абсолютно не показовий, бо тоді майже два місяці був мирний час», – додав Олександр Комаріда.

Уряд вніс зміни щодо правил перетину державного кордону військовозобов’язаними громадянами України

Уряд вніс зміни щодо правил перетину державного кордону військовозобов’язаними громадянами України.

Під час воєнного стану перетин кордону дозволено:

– водіям, які перевозять медичні та гуманітарні вантажі, за наявності відповідних рішень про виїзд за межі України та за наявності інформації про особу у відповідній інформаційній системі, адміністратором якої є Укртрансбезпека.

– водіям компаній, які мають транспортні ліцензії.

Водіям можна безперервно перебувати за кордоном не більше, ніж 30 календарних днів. Водіям компаній, що мають транспортні ліцензії – до 45 календарних днів (на транспортному засобі, повна маса якого становить 3500 кілограмів та більше).

Працівникам підприємств залізничного транспорту, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці.

Можуть бути пропущені за кордон терміном не більше 6 місяців.

Спортсменам та тренерам (які включені до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю; тренерів зі складу національних збірних команд, спортивних суддів та інших спеціалістів).

Можуть безперервно перебувати за кордоном не більше, ніж 30 днів.

Місцеве самоврядування усієї країни проявило свою ефективність та об’єдналося для перемоги України, – В’ячеслав Негода

Органи місцевого самоврядування, як і вся Україна, проходять зараз надважке випробування. І перші три місяці російської агресії довели, що децентралізована місцева влада в Україні може ефективно працювати, надавати послуги людям і допомагати армії не лише в тилу, а й на тимчасово окупованих територіях і навіть там, де йдуть бої. Про це сказав заступник Міністра розвитку громад і територій В’ячеслав Негода, виступаючи на конференції «Місцева влада перед обличчям політичних і цивілізаційних викликів», що відбулась сьогодні у польському місті Лодзь.

Заступник Міністра розповів про стан місцевого самоврядування в Україні та його поточні потреби. «Нещодавно ми надали органам місцевого самоврядування більше повноважень, необхідних для ефективної роботи в умовах воєнного стану. Але і до відповідних рішень Уряду та Парламенту, у перші дні війни місцеве самоврядування зуміло швидко оговтатися від шоку, спричиненого цим віроломним вторгненням росії, об’єднатися, і стати надійною опорою для жителів громад. Мова йде і про моральну підтримку, і про інформаційну, і про допомогу з евакуацією, з харчуванням, з тимчасовим проживанням, і про надання найважливіших послуг навіть в умовах бойових дій чи тимчасової окупації. Якби не ефективна робота місцевої влади, добровольців та волонтерів, не їхня допомога людям та армії в перші страшні дні війни, втрати України могли б бути набагато більшими. Хтось скаже, що вони просто робили свою роботу, але мені здається, що історія запам’ятає їхні вчинки як подвиг. Подвиг, за який, на жаль, багатьом довелося заплатити власним життям. А ще я впевнений, що вже ні в кого не виникає сумнівів, що після перемоги ми маємо продовжувати зміцнювати наше місцеве самоврядування і підтримувати розвиток громадянського суспільства», – сказав В’ячеслав Негода.

За його словами, поки триває війна, головними завданнями українського Уряду та Парламенту є безпекові питання та забезпечення життєдіяльності громад.

«Ми намагаємося збільшувати фінансування соціальних та інших видатків в умовах, коли економіка не працює так, як до війни. Ми підсилили інституційну спроможність місцевого самоврядування та надали можливість місцевій владі оперативніше приймати рішення. Також стараємося швидко оцінювати матеріальні збитки і допомогти відновити інфраструктуру на звільнених територіях. І найголовніше – ми забезпечуємо соціальну підтримку для мільйонів внутрішньо переміщених осіб», – повідомив заступник Міністра.

Користуючись нагодою, він подякував польським партнерам.

«Левову частину з майже 5 мільйонів людей, які змушені були шукати притулку за кордоном, прийняла Польща, що разом з іншим діями польського Уряду, є проявом найвищої солідарності з Україною у війні з агресором. Адже ми розуміємо, що надання притулку такій кількості людей має немалий вплив на економіку Польщі. За оцінкою МВФ, це 0,5-1% ВВП. Крім того, це створює безпрецедентне навантаження на ринок житла. Важко знайти слова, якими б можна висловити вдячність за таку неймовірну підтримку», – сказав В’ячеслав Негода.

Мінагрополітики: Сівба ярих зернових та зернобобових культур завершена на 78% від показників минулого року

Посівна в Україні продовжується, ярої пшениці посіяно 98,5% від показників минулого року, 95% площ прогнозованих під ярий ріпак, вже засіяно. Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Житомирська, Закарпатська, Київська, Полтавська, Миколаївська, Рівненська, Тернопільська, Хмельницька, Черкаська, та Чернівецька області закінчили посівну ярої пшениці. В цілому сівба ярих зернових та зернобобових культур завершена на 78% від показників минулого року.

Вінницька, Волинська, Житомирська, Київська, Полтавська, Рівненська, Тернопільська, Хмельницька, Черкаська, та Чернівецька області збільшили площі посіву ярої пшениці від 5% до 10%.

На 26.05.2022 року прогнозовані площі посіву основних ярих сільськогосподарських культур під урожай 2022 року на контрольованій Україною території складають 14 158,5 тис. га, що на 2 757,8 тис. га менше від показника минулого року (16 916,3 тис. га).

За даними структурних підрозділів сівбу ярих культур проводять 23 області України, крім Луганської, практично на всій території якої проходять бойові дії.

Так, всіма категоріями господарств посіяно:

  • ярої пшениці 189,3 тис. га (орієнтовно за цей період в 2021 році було посіяно 175,4 тис. га);
  • ярого ячменю 928,4 тис. га (орієнтовно за цей період в 2021 році було посіяно 1 337 тис. га);
  • ярого ріпаку 31,7 тис. га (всього посіяно у 2021 році 33,2 тис. га.);
  • вівса 156,9 тис. га (орієнтовно за цей період в 2021 році було посіяно 177,9 тис. га);
  • гороху 125,9 тис. га (орієнтовно за цей період в 2021 році було посіяно 231,1 тис. га);
  • гречки 57,7 тис. га (орієнтовно за цей період в 2021 році було посіяно 51,3 тис. га);
  • проса 41,3 тис. га (орієнтовно за цей період в 2021 році було посіяно 78,1 тис. га);
  • кукурудзи 4 405 тис. га (орієнтовно за цей період в 2021 році було посіяно 5 140,1 тис. га);
  • цукрових буряків 182,1 тис. га (орієнтовно за цей період в 2021 році було посіяно 224,7 тис. га);
  • соняшнику 4 267,9 тис. га (орієнтовно за цей період в 2021 році було посіяно 6 123,4 тис. га);
  • сої 1 151,7 тис. га (за цей період в 2021 році було посіяно 1 219,2 тис. га);
  • картоплі 1 106,9 тис. га (всього посаджено у 2021 році 1 283,1 тис. га).

За інформацією Держстату посів озимих культур на зерно під урожай 2022 року проведено на площі 7,6 млн га, що на 0,3 млн га менше від показника 2021 року в т.ч.:

  • озимої пшениці та тритикале посіяно 6,5 млн га, що 0,3 млн га менше;
  • жита посіяно 109 тис. га, або на 63 тис. га менше;
  • ячменю посіяно 969 млн га, що на 163 тис. га менше.

Крім того, посів озимого ріпаку проведено на площі 1 млн 414 тис. га, що на 442 тис. га більше від показника 2021 року.

ДСНС застерігає, що пожежонебезпечний період триває

Державна служба України з надзвичайних ситуації застерігає, що в Україні триває пожежонебезпечний період. Він зазвичай розпочинається з моменту сходження снігового покриву навесні та продовжується до настання стійкої вологої осінньої погоди.

У цей час суха рослинність спалахує від найменшої іскри, а  пожежа за лічені хвилини здатна поширитись на великі території, знищуючи все на своєму шляху.

Рятувальники закликають громадян бути свідомими, та суворо дотримуватися правил безпечної життєдіяльності у цей період.

До того ж, не забуваємо про наслідки ворожої агресії, що несуть загрозу як для людей, так і екосистем, а це – непідірвані боєприпаси, мінування ділянок лісу тощо.

Шановні громадяни, утримайтеся від відвідування лісових масивів і відкритих територій, особливо якщо у вашому регіоні велися чи ведуться активні бойові дії!

МОН: Майже 149 тис. потенційних учасників НМТ підтвердили своє бажання пройти тестування

За даними Українського центру оцінювання якості освіти, станом на 26 травня 2022 року спеціальну форму, розміщену на інформаційній сторінці у вкладці «Підтвердження участі в НМТ», заповнили майже 149 тис. учасників. Про це повідомив Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

На цьому етапі передбачений також вибір із запропонованого переліку населеного пункту, зручного для складання основної сесії НМТ, залежно від того, де перебуває учасник, – в Україні чи за кордоном. Так, бажання складати національний мультипредметний тест у тимчасових екзаменаційних центрах, створених в Україні, підтвердили 134,5 тис. осіб та майже 14,5 тис. за кордоном.

На другому етапі, з 21 червня до 7 липня 2022 року, учасники остаточно визначатимуться з вибором міста/країни і за потреби зможуть змінити населений пункт на той, який є у списку та де буде зручніше скласти тестування.

Тільки після проходження двох етапів на підтвердження участі в НМТ з 12 липня 2022 року для учасника з’явиться можливість завантажити із вкладки «Місце проведення» запрошення-перепустку, де буде зазначено дату, час і місце складання ним НМТ.

На жаль, через високий рівень безпекових загроз наразі у деяких регіонах України провести НМТ неможливо, а саме: в Херсонській, Луганській, Донецькій областях, АР Крим, місті Севастополь, частині території Запорізької, Миколаївської, Харківської областей. Очевидно, що виїхати для складання тестування учасникам із цих регіонів наразі надзвичайно складно, навіть підтвердити участь у тестуванні подекуди проблематично.

Важливо! Хто має можливість скористатися інтернетом, підтвердьте свою участь у НМТ і виберіть місце, де потенційно можете пройти тестування.

Зазначимо, що наразі тривають перемовини із кількома країнами Європи, яких немає у переліку, ー із Люксенбургом, Словенією, Туреччиною і Фінляндією. Цілком імовірно, що в них можна буде скласти НМТ під час додаткової сесії. Отже, якщо ви перебуваєте в країні, яка є у переліку потенційних країн, де може бути проведено НМТ, як і інші вступники, з 20 травня до 7 червня 2022 року маєте підтвердити участь у НМТ, вибравши найближчу з наданого переліку локацію. Це допоможе нам визначитися з кількістю потенційних учасників тестування і якнайліпше спланувати організацію НМТ.

Нагадаємо, випускники 2022 року отримають документи про освіту.

 

Уряд вніс зміни до порядку функціонування електронної системи охорони здоров’я

Кабінет Міністрів України вніс зміни до Порядку функціонування електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ), які удосконалюють наявні в цій системі процеси.

Зокрема, ухвалені зміни стосуються:

  • Надання права уповноваженим особам суб’єктів господарювання у сфері охорони здоров’я та медичним працівникам вносити до центральної бази даних ЕСОЗ запит на реєстрацію запису в Реєстрі декларацій про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу.
  • Передбачення можливості включення до Реєстру пацієнтів інформації щодо посвідки на тимчасове проживання.
  • Накладення кваліфікованого електронного підпису з урахуванням вимог, передбачених порядками ведення реєстрів у центральній базі даних ЕСОЗ.

Такі зміни покращують роботу із внесення даних до електронної системи охорони здоров’я.

Допомогу за е-лікарняним тепер можна отримати на підставі витягу

Електронні лікарняні продовжують формуватися і в умовах воєнного стану, а Фонд соціального страхування України штатно здійснює їх оплату – з початку війни фінансування лікарняних і страхових виплат не призупинялось ні на день.

З травня отримати допомогу по тимчасовій непрацездатності чи по вагітності та пологах українці можуть не лише на підставі оригіналу е-лікарняного, але і його витягу – відповідна постанова правління Пенсійного фонду України від 02 травня 2022 року № 4-1 «Про затвердження форми витягу з Електронного реєстру листків непрацездатності» була зареєстрована в Міністерстві юстиції України 18.05.2022 за № 532/37868.

Його можна використати, наприклад, якщо роботодавець не має можливості подати заяву-розрахунок до ФССУ через бойові дії – тоді працівник може звернутись до будь-якого зручного відділення Фонду соціального страхування України для отримання виплат напряму на підставі витягу його е-лікарняного.

Витяг з Електронного реєстру листків непрацездатності формується у кабінеті на веб-порталі Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua) та не потребує візиту до сервісних центрів. Однак, якщо вам потрібна паперова версія – сервісні центри ПФУ її нададуть. Також витяги е-лікарняних своїх працівників можуть зробити роботодавці.

Витяг можна завантажити у форматі PDF та передати роботодавцю для опрацювання і нарахування допомоги – Фонд соціального страхування України профінансує виплати після отримання від роботодавця заяви-розрахунку. Слідкувати за станом фінансування е-лікарняних працівники можуть онлайн у телеграм-каналі ФССУ: https://t.me/socialfund (необхідно орієнтуватись на дату прийняття Фондом заяви-розрахунку, саме від неї залежить строк виплати лікарняного).

Уряд підтримав ініціативу МЗС про розширення переліку державних органів, уповноважених засвідчувати офіційні документи

Відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, з 1 січня 2023 року розширюється перелік державних органів, які уповноважені на проставлення штампу «Апостиль» на офіційних документах, виданих органами України та призначених для використання на території іноземних держав.

Повноваження проставляти апостиль на документах у сфері своєї компетенції надаються Міністерству внутрішніх справ, Державній міграційній службі та Державній податковій службі. Водночас уточнюються типи документів, які продовжуватимуть засвідчувати апостилем Міністерство закордонних справ, Міністерство юстиції та Міністерства освіти і науки.

Нова процедура дозволить комплексно удосконалити офіційне засвідчення документів, що використовуватимуться за межами України, оптимізувати порядок надання фізичним і юридичним особам послуг у вказаній сфері, мінімізувати логістичні ускладнення, часові та фінансові витрати заявників, які зможуть оформити необхідні їм документи у профільних органах та одночасно отримати послугу з їх апостилювання.

Таким чином, з наступного року проставлення апостилю здіснюватиметься:

Міністерством внутрішніх справ України – на документах, що видаються МВС та його територіальними органами з надання сервісних послуг, крім документів, що стосуються сфери освіти і науки;

Міністерством освіти і науки України – на документах, виданих МОН, центральними органами виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується Кабінетом Міністрів, їх територіальними органами, закладами освіти, підприємствами, установами і організаціями, які надають послуги у сфері освіти і науки або провадять іншу діяльність, пов’язану з наданням таких послуг;

Міністерством юстиції України – на документах, що видаються органами юстиції, судами, державними архівними установами, органами виконання покарань та пробації, а також на документах, що оформляються нотаріусами;

Державною міграційною службою – на документах, що видаються ДМС, її територіальними органами та територіальними підрозділами, що стосуються сфери міграції (імміграції та еміграції), у тому числі протидії нелегальній (незаконній) міграції, громадянства, біженців та інших визначених законодавством категорій мігрантів;

Державною податковою службою України – на документах, що видаються ДПС та її територіальними органами;

Міністерством закордонних справ України – на всіх інших видах документів.

Докладно про засвідчення документів в МЗС.

Довідково

Апостиль проставляється відповідно до Конвенції, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів 1961 року.

Положеннями Конвенції скасовано вимогу щодо обов’язкової дипломатичної або консульської легалізації документів для їх використання в інших державах, та передбачено застосування державами-членами спрощеної процедури офіційного засвідчення документів шляхом проставлення компетентними органами держави, в якій видано документ, спеціального штампу «Апостиль» (Apostille).

Проставлений на документах апостиль засвідчує справжність підпису, якість, в якій виступала особа, що підписала документ, та, у відповідному випадку, автентичність відбитку печатки або штампу, якими скріплений документ.

Дія Конвенції поширюється на офіційні документи, які складені на території однієї держави і мають бути представлені на території іншої держави, крім документів, складених дипломатичними або консульськими агентами, та адміністративних документів, що безпосередньо стосуються комерційних або митних операцій.

 

Опубліковано у Без рубрики. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь