Пенсії членам сімей загиблих військовослужбовців підвищили в середньому на 1,5 тисячі гривень

Міністр соціальної політики України Марина Лазебна повідомила, що у квітні здійснено перерахунки пенсій членам сімей загиблих військовослужбовців. За результатами перерахунків більше 2,2 тисяч людей отримали збільшення пенсій в середньому на 1,5 тисячі гривень.

Мінімальні гарантії щодо пенсій членам сім’ї загиблого військовослужбовця передбачають, що така пенсія на кожного члена сім’ї складає не менше:

  • 7 800 грн – на кожного з батьків та подружжя,
  • 6 100 грн – на кожну дитину.

Це стосується також членів сімей загиблих добровольців територіальної оборони, адже з квітня на добровольців територіальної оборони поширені підвищені пенсійні гарантії, передбачені для військовослужбовців.

Відповідні зміни закріплені Законом України “Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення норм, що регулюють питання визначення категорій осіб, які визнаються ветеранами війни та членами сімей загиблих Захисників і Захисниць України, та надання їм соціальних гарантій”.

Відповідно до цього Закону до кола учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни віднесено добровольців Сил територіальної оборони та інших осіб, які увійшли у склад добровольчих формувань територіальної громади.

Особам, які брали безпосередньою участю у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України, надано право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення  чоловіками 55 років, жінками – 50 років та за наявності страхового стажу не менше 25 років у чоловіків і не менше 20 років у жінок.

Крім того, до кола осіб, які належать до сімей загиблих Захисників та Захисниць України, включено членів сімей загиблих осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України беручи участь в АТО/ООС, а також сім’ї загиблих добровольців Сил територіальної оборони Збройних Сил України.

МОЗ: Що входить до пакета безоплатної неонатальної допомоги

Стресс та загострення проблем зі станом здоров’я у породіль через війну, на жаль, можуть бути причиною передчасних пологів. Тоді родинам доводиться стикатися і з моральним навантаженням через загрозу життю або здоров’ю передчасно народженого малюка, а також із фінансовим — через необхідність лікування новонародженого, іноді доволі тривалого.

Звертаємо вашу увагу, що для передчасно народжених немовлят передбачена медична допомога за бюджетний кошт. Адже охорона материнства і дитинства — у фокусі особливої уваги системи охорони здоров’я України, а меддопомога новонародженим у складних неонатальних випадках залишається пріоритетним напрямом у Програмі медичних гарантій.

Варто знати, що до безоплатного пакета допомоги в складних неонатальних випадках входить:

  • інтенсивна терапія новонароджених та виходжування;
  • цілодобовий лікарський та медсестринський догляд;
  • респіраторна підтримка;
  • парентеральне харчування;
  • лабораторні та інструментальні дослідження;
  • офтальмологічний та аудіологічний скринінг для вкрай недоношених немовлят;
  • вакцинація згідно з Календарем профілактичних щеплень;
  • ліки, які входять уНаціональний перелік лікарських засобів.

Якщо ж ви зіткнулися з випадком вимагання коштів за вищеперераховані послуги (які оплачуються медзакладу НСЗУ), закликаємо звертатися:

  • до контакт-центру МОЗ – 0-800–60-20-19
  • або на гарячу лінію НСЗУ – 16-77.

У закладах охорони здоров’я, законтрактованих за Програмою медичних гарантій, не повинні брати кошти за надання медпослуг чи діагностику, що входять у контрактні пакети.

Мінекономіки: Президент України підписав Закон №2220-ІХ про спрощення процедур надання допомоги з безробіття

Президент України підписав Закон №2220-ІХ про спрощення процедур надання допомоги з безробіття. Документ передбачає наступне:

Всім внутрішньо переміщеним особам (ВПО) та людям на територіях активних бойових дій статус безробітного буде надаватися з 1-го дня реєстрації в центрі зайнятості та призначатиметься допомога по безробіттю.

Для підтвердження статусу особі не обов’язково відвідувати центр зайнятості особисто – можна скористатись телефоном, повідомити інформацію за допомогою месенджера, електронної пошти тощо.

Люди, які не мали можливості припинити трудові відносини та забрати свою трудову книжку, також зможуть зареєструватися в якості безробітних за своєю заявою. Одночасно Держслужба зайнятості інформує про це роботодавця, Пенсійний фонд та Податкову службу, а дані про трудовий стаж отримує в державних реєстрах.

Вводяться додаткові економічні стимули для роботодавців, які працевлаштовують внутрішньо переміщених осіб. Натомість ВПО, які хочуть розпочати власний бізнес, отримають фінансову допомогу від держави.

Вдосконалюється програма надання допомоги по частковому безробіттю, яка пошириться на малі підприємства та фізичних осіб-підприємців у разі втрати працівниками частини зарплати через зупинення чи скорочення виробництва (виконання робіт, надання послуг).

Для роботодавців спрощується можливість отримати або продовжити дію дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства. Документи надсилатимуть Держслужбі зайнятості будь-яким зручним способом. Виключення становитимуть громадяни рф та білорусі – тут потрібно погодження СБУ.

“Уряд і надалі буде реалізовувати політику максимального працевлаштування українців. Адже це запорука відновлення економіки через пожвавлення виробництва та активізацію споживчого попиту, а отже й пришвидшення подолання усіх руйнівних наслідків війни”, – підкреслила Перша віце-прем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Нагадаємо, раніше Уряд прийняв постанову, якою спростив реєстрацію в Державній службі зайнятості українців, що втратили роботу під час дії воєнного стану. Особи, які не мають повного пакету документів для подачі заявки, зможуть стати на облік по безробіттю за спрощеною процедурою – через додаток або портал Дія.

Україна та Польща домовились про бездозвільний проїзд вантажівок з паливом

Міністерство інфраструктури України та Міністерство інфраструктури і розвитку Польщі досягнули домовленості щодо скасування дозволів для усіх перевізників, які здійснюють міжнародні перевезення палива.

«Ракетні удари росії по нафтопереробним заводам та нафтобазам створили критичну ситуацію на ринку палива. Метою команди Міністерства інфраструктури в цих умовах є повна лібералізація міжнародних вантажних перевезень для вирішення цієї проблеми. Нові правила уже набрали чинності і їхніми перевагами можуть скористатися як українські, так і польські перевізники. Вдячний польській стороні за конструктивну роботу. Надалі продовжимо нашу роботу над спрощенням вантажних перевезень та створенням максимально простих та зрозумілих правил для перевізників необхідних для України вантажів», — прокоментував Міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Як це працює?

Для бездозвільного в’їзду на територію Польщі перевізникам пального необхідно пройти реєстрацію шляхом /заповнення форми/.

Заповнити форму потрібно не пізніше, ніж за добу до перетину кордону.

Нагадаємо, в квітні Україна та Польща також домовилися про збільшення об’ємів залізничних перевезень українського експорту до ЄС та на світові ринки через Європу. Зокрема, сторони створять спільне логістичне підприємство вже найближчим часом.

МОЗ: Рекомендовані щеплення – додатковий захист від інфекційних хвороб

Під час війни особливо важливо вакцинуватися з дотриманням рекомендованих інтервалів. Адже через те, що багато хто з українців змушений перебувати в місцях скупчення людей і з обмеженим доступом до чистої води, підвищується ризик розвитку й поширення інфекційних хвороб.

В Україні обов’язковими є щеплення проти 10 небезпечних хвороб: туберкульозу, гепатиту В, кашлюку, дифтерії, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції, кору, краснухи, епідемічного паротиту («свинки»). Усі вони внесені до Національного календаря профілактичних щеплень, і держава надає їх безоплатно. 

Але є ще кілька інфекцій, від яких можна вакцинуватися в Україні. Серед них:

  • ротавірусна інфекція,
  • пневмококова інфекція,
  • менінгококова інфекція,
  • вітряна віспа (вітрянка),
  • гепатит А,
  • вірус папіломи людини,
  • грип.

Ці захворювання небезпечні для людини, а щеплення від них є рекомендованими (розділ 3 наказу МОЗ України №595 від 16.09.2011). Зробити їх можна власним коштом.

Ротавірусна інфекція

«Кишкова» інфекція, яка становить найбільшу небезпеку для дітей до 5 років (особливо, якщо вони відвідують організовані колективи). Збудник ротавірусної інфекції спричиняє швидке зневоднення. В Україні зареєстровано дві вакцини від ротавірусної інфекції. Обидві мають форму крапель і дозволені до використання лише для маленьких дітей. Одна передбачає дві дози у віці від 6 до 24 тижнів. Друга – три дози у віці від 6 до 32 тижнів.

Пневмококова інфекція

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), щороку від пневмококової інфекції помирає близько мільйона дітей. Пневмокок спричиняє багато небезпечних захворювань, серед яких пневмонія, менінгіт, бронхіт, гострий середній отит, сепсис тощо. В Україні є дві вакцини від пневмококової інфекції, ними можна щеплювати дитину після 6-го тижня життя. Вакцинуватися також варто і дорослим у віці понад 60 років, адже вони є у групі ризику. Схеми вакцинації (3+1 чи 2+1, двократне чи одноразове введення) залежно від віку, в якому був розпочатий курс щеплень, і рекомендацій виробника.

Менінгококова інфекція

Менінгококові інфекції – це тяжкі, здебільшого дитячі, захворювання. Проте дорослі також можуть хворіти. До захворювань, що виникають через менінгококи, належать менінгіт, менінгоенцефаліт тощо. Наразі існує 13 підвидів (серогруп) менінгококів, шість із яких (A, B, C, W-135, X і Y) найчастіше спричиняють як окремі гострі випадки захворювання, так й епідемії. Захиститися в Україні можна від чотирьох серотипів (A, C, Y та W-135). Для цього існують дві вакцини, одна з яких дозволена до використання від 6 тижнів життя, інша – від 9 місяців до 55 років. Схеми вакцинування різняться залежно від віку, коли ви починаєте курс щеплень. Вакцина від менінгокока В в Україні не зареєстрована, проте її можна зробити в інших європейських країнах.

Вітряна віспа  («вітрянка»)

Вітряна віспа — високозаразне інфекційне захворювання, небезпечне ускладненнями, за яких уражається нервова система, розвиваються запальні процеси. «Вітрянка» може мати серйозні наслідки як для дітей, так і для дорослих, проте особливо небезпечна вона для вагітних на ранніх термінах, адже може бути причиною вроджених вад у плода.

Вірус, який спричиняє «вітрянку», після одужання людини назавжди залишається в її організмі в неактивній формі, і за збігу певних обставин пізніше може проявитися у формі оперізувального лишаю. Вакцинація від вітряної віспи дозволена дітям із 9-місячного віку, проте її можуть робити і дорослі, які не хворіли на «вітрянку». Курс щеплень складається з двох доз із оптимальним інтервалом у 6 тижнів.

Гепатит А

Гепатит А (хвороба Боткіна) — запальне інфекційне захворювання харчового походження. Інфікування відбувається переважно через споживання заражених продуктів харчування чи води або під час близького контакту з хворим. Специфічного лікування не існує, а одужання іноді триває кілька місяців. В окремих випадках гепатит А спричиняє ураження печінки, нирок, підшлункової залози, болі в суглобах та навіть смерть. Найефективніші засоби боротьби з гепатитом А – поліпшення санітарних умов (зокрема, доступу до чистої питної води), підвищення безпеки харчових продуктів і вакцинація. В Україні зареєстровані дві вакцини від гепатиту А, які дозволені до використання дітям віком від одного року. Особливо важливо отримати таке щеплення дорослим, які працюють у закладах громадського харчування та підприємствах харчової промисловості, водоочисних та каналізаційних спорудах. Курс щеплень складається з двох доз з інтервалом у 6 місяців. Одна з вакцин — комбінована, вона захищає одразу від двох штамів вірусу гепатиту: А і В.

Вірус папіломи людини

Вірус папіломи людини (ВПЛ) передається переважно статевим шляхом, проте може поширюватися і побутовим, а також від матері до дитини. Щеплення від ВПЛ захищає дівчат від розвитку раку шийки матки, а дівчат і хлопців — від раку порожнини рота й горла, статевих органів й ануса. Часто вважають, що ця вакцина рекомендована виключно дівчатам. Проте в деяких країнах це щеплення роблять також і хлопчикам, адже вони надалі можуть бути носіями інфекції.

В Україні зареєстровані дві вакцини для щеплень проти ВПЛ. Вакцину вводять як до, так і після початку статевого життя, а курс імунізації може складатися з двох або трьох щеплень (відповідно інструкції до препарату).

Грип

Щороку в Україні реєструють близько 6 млн інфекційних захворювань, 98% з яких припадає на грип та ГРВІ. За тяжкого перебігу грип може спричиняти небезпечні ускладнення – захворювання серця, нирок тощо. Найдієвіший засіб для профілактики грипу – щорічна вакцинація. Щороку ВООЗ прогнозує, які штами грипу циркулюватимуть у новому епідсезоні, відповідно до цього прогнозу розробляють вакцини. Вакцинуватися бажано до початку циркуляції вірусів грипу (у вересні-жовтні), щоб сформувалася достатня кількість захисних антитіл, для чого потрібно приблизно два тижні. Однак щеплення можна робити й пізніше, навіть якщо уже зафіксовані сезонні спалахи грипу.

 

Уряд запустив пілотний проект для одночасного оформлення закордонного та внутрішнього паспортів, – Прем’єр-міністр 

Кабінет Міністрів України на засіданні 7 травня затвердив експериментальний проект щодо одночасного оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обміну паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон. Проведення експерименту пропонується встановити протягом двох років.

«Продовжуємо робити державні послуги для громадян зручними та швидкими навіть в умовах війни. Затвердили експериментальний проект, який дозволить українцям оформити закордонний та внутрішній паспорти одночасно. Це дозволить мінімізувати витрати часу в отриманні чи відновленні документів, що особливо важливо в умовах воєнного часу», – заявив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

У проекті зазначається, що метою затвердження документу є удосконалення надання адміністративних послуг у сфері міграції та мінімізації часу для їх отримання в умовах введення та продовженням воєнного стану.

Уряд схвалив стратегічні напрями діяльності банків державного сектору на період воєнного стану та післявоєнного відновлення економіки

7 травня, Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження «Про схвалення основних (стратегічних) напрямів діяльності банків державного сектору на період воєнного стану та післявоєнного відновлення економіки».

Прийняте рішення визначає  ключові цілі та напрями діяльності банків державного сектору, запроваджує моніторинг потенційних загроз національній безпеці України та заходи їх нейтралізації.

Головними пріоритетами діяльності банків державного сектору визначено фінансування:

  • суб’єктів підприємницької діяльності та населення, які постраждали внаслідок збройної агресії росії та/або  для запобігання ними такої агресії , зокрема з метою  задоволення потреб ЗСУ та інших військових формувань;
  • аграрного сектору з метою продовольчого забезпечення країни, включаючи проведення посівної компанії, в тому числі суміжних галузей, які забезпечують функціонування сільськогосподарських підприємств (постачальники палива, добрив, насіння, засобів захисту рослин, тощо);
  • підприємств (об’єктів) критичної інфраструктури;
  • харчової промисловості, продуктового рітейлу та суміжних галузей, спрямованих на продовольче забезпечення населення;
  • фінансування інфраструктурних проектів, направлених на відновлення/розвиток об’єктів соціальної, транспортної та критичної інфраструктури, у тому числі пошкоджених/зруйнованих внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану;
  • транспортно-логістичної інфраструктури країни та проектів, пов’язаних з розвитком нових логістичних рішень;
  • підтримки релокації підприємств, що знаходились в тих регіонах України/місцях проведення активних бойових дій під час воєнного стану;
  • виробничих потужностей для імпортозаміщення продукції, що імпортувалась з росії та/або білорусії.

Стале функціонування банків державного сектору, які забезпечують стабільність банківської системи, має особливе значення для економіки та безпеки держави у воєнний та післявоєнний періоди. Мінфін докладає усіх зусиль, щоб їх діяльність стала вагомим внеском для підтримки та фінансування пріоритетних галузей економіки й об’єктів критичної інфраструктури.

Літні люди та люди з інвалідністю зможуть під час війни отримати соціальні послуги екстрено, протягом 1 дня лише на підставі заяви

міністр соціальної політики України Марина Лазебна повідомила, що Уряд ухвалив напрацьоване Мінсоцполітики рішення, яке забезпечує можливість для людей у складних життєвих обставинах, зокрема літніх людей та людей з інвалідністю, отримати необхідні соціальні послуги екстрено (кризово) в умовах воєнного стану.

Ухвалене рішення серед іншого передбачає, що люди похилого віку та люди з інвалідністю під час воєнного стану зможуть отримати життєво необхідні соціальні послуги, в тому числі притулку або стаціонарного догляду, лише за заявою, а відповідні рішення уповноважені органи або надавачі послуг прийматимуть протягом 1 доби.

«Нам було важливо під час воєнного стану забезпечити для всіх людей з інвалідністю та людей похилого віку, які цього потребують, можливість якнайшвидше отримати притулок та необхідний догляд, в тому числі в стаціонарних умовах в будь-якому місці України, де вони перебувають, незалежно від задекларованого місця проживання.

Під час воєнних дій швидкість прийняття таких рішень – часто питання життя та смерті в буквальному сенсі. Тому ми зробили так, щоб під час воєнного стану в крайньому разі достатньо було однієї заяви, яку можна подати не лише до уповноваженого органу, але безпосередньо до надавача послуг. І щоб від моменту її подання до отримання послуги минало не більше доби, а не 10», – прокоментувала Марина Лазебна.

Відповідно до ухваленого рішення Уряду під час воєнного або надзвичайного стану людям з інвалідністю та літнім людям екстрено (кризово) можуть надаватися наступні соціальні послуги:

  • інформування, консультування, консультативний кризовий телефон,
  • надання притулку, нічний притулок, короткотермінове проживання;
  • екстрене (кризове) втручання,
  • представництво інтересів,
  • підтримане проживання осіб похилого віку та осіб з інвалідністю, бездомних осіб,
  • соціальний супровід сімей або осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах,
  • догляд вдома, догляд стаціонарний, денний догляд, денний догляд дітей з інвалідністю, паліативний догляд,
  • соціально-психологічна реабілітація,
  • натуральна допомога,
  • переклад жестовою мовою,
  • транспортні послуги.

При відсутності необхідних документів для їх отримання достатньо лише одного документа:

  • заяви від людини (для дієздатних осіб та осіб, цивільна дієздатність яких обмежена);
  • заяви від законного представника (для недієздатних осіб, яким призначено опікунів);
  • повідомлення уповноваженої особи органу опіки та піклування (для недієздатних осіб, які не мають законного представника).

Заяву про надання соціальних послуг можна подати до:

  • уповноваженого органу соцзахисту за місцем звернення, незалежно від задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) особи, що потребує соціальної послуги,
  • безпосередньо до надавача соціальних послуг.

Рішення про надання послуг екстрено (кризово) приймається уповноваженим органом або надавачем соціальних послуг невідкладно та протягом однієї доби забезпечується їх надання.

При цьому надавач соціальних послуг вживає заходів із відновлення паспорта або іншого документу, що підтверджує особу людини. Після завершення воєнного стану особа, яка подала заяву, протягом місяця надає уповноваженому органу документи, необхідні для прийняття рішення про надання соціальних послуг, які не було подано раніше.

Для того, щоб під час війни розширити можливості для людей отримувати соціальні послуги, Уряд також спростив критерії діяльності надавачів соціальних послуг на час воєнного або надзвичайного стану.

Зокрема, вони зможуть залучати до надання послуг працівників і волонтерів, які не мають документів, що підтверджують їхній фаховий рівень. Також не буде прийматись до уваги наявність або відсутність фінансової заборгованості. Натомість надавачі окремих соціальних послуг, які мають відповідати спеціальним критеріям, повинні підготувати та облаштувати укриття для отримувачів послуг та персоналу.

До кола суб’єктів, які можуть виявляти осіб у складних життєвих обставинах, Уряд включив волонтерів, адже здійснюючи волонтерську діяльність, роздаючи гуманітарну допомогу, волонтери можуть виявляти осіб похилого віку, осіб з інвалідністю, які залишились вдома і потребують сторонньої допомоги.

Які громади відносяться до зон бойових дій, ТОТ та оточених – тепер можна бачити в режимі реального часу: запрацювала цифрова платформа

міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України спільно з Міністерством цифрової трансформації України запустили цифрову платформу, де в режимі реального часу відображаються території, які є тимчасово окупованими, а також тими, що знаходяться в оточенні (блокуванні) та на яких ведуться активні бойові дії.

Дана платформа відображає актуальну інформацію щодо статусу громад. Її ви можете знайти за посиланням – https://groshi.edopomoga.gov.ua/

Інформацію про статус надають відповідні обласні, Київська міська військова адміністрація.

На її основі формується Перелік територіальних громад,  що розташовані в районах проведення воєнних (бойових) дій, або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні). Він затверджується Мінреінтеграції за погодження Міноборони.

Нагадуємо, що перелік не є фіксованим документом – він регулярно актуалізується. Усі внутрішньо переміщені особи, які перемістилися з цих громад, що відображаються на цифровій платформі, гарантовано отримають грошову допомогу від держави.

НБУ: Що таке військові ОВДП та як їх можна придбати

Військові облігації – це цільові державні боргові цінні папери, призначені для запозичень на ринку з метою фінансування потреб Збройних сил України та держави в умовах війни. Виплати за таким облігаціями на 100% гарантуються державою та обслуговуються Міністерством фінансів України.

Купуючи військові ОВДП, фізичні та юридичні особи допомагають зміцнити фінансовий фронт України. Кошти від облігацій використовуються для безперебійного забезпечення фінансових потреб держави в умовах воєнного стану – соціальних та оборонних.

Це важливо для того, щоб і надалі чинити опір повномасштабній збройній агресії росії, а також підтримувати громадян України.

Кількість вкладників серед громадян та бізнесу України на 6 травня перевищила 38,5 тис.

Міністерство фінансів України вчасно і в повному обсязі виконує власні зобов’язання. Зокрема, близько 1 тис. юридичних та фізичних осіб 27 квітня отримали 3,3 млрд грн від погашення першого випуску військових облігацій.

Результати аукціонів публікуються за посиланням: https://cutt.ly/6GSLu4W

Детальнішу статистику щодо купівлі військових ОВДП громадянами та бізнесом публікує депозитарій Національного банку щопонеділка.

Основні умови купівлі військових ОВДП такі:

Міністерство фінансів випускає як гривневі, так і валютні військові облігації. Водночас купувати валютні ОВДП зараз можна лише за валюту, у якій вони номіновані;

номінальна вартість однієї гривневої облігації становить 1 тис. грн, доларової – 1 тис. дол. США, відповідно облігації, номінованої у євро, – 1 тис. євро;

ставка дохідності визначається на аукціоні. Ставка за випущеними раніше гривневими облігаціями становила від 9,5% до 11% річних (залежно від терміну погашення), доларовими – 3,7% річних, а за облігаціями, номінованими у євро, – 2,5% річних;

податки та збори із доходу за військовими облігаціями не стягуються.

Як придбати військові ОВДП?

Аукціони з продажу військових облігацій відбуваються щовівторка. В них беруть участь саме банки – первині дилери (зараз їх 11).

Натомість громадяни та бізнес можуть у будь-який час купити військові ОВДП через банки-первинні дилери або через ліцензовані інвестиційні фірми. Такі операції класифікуються як операції на вторинному ринку ОВДП.

Порада: під час вибору фінансового партнера для операцій із військовими облігаціями звертайте увагу на всі можливі комісії та вартість інших супутніх послуг, які надаються цими установами.

Ви можете придбати військові облігації на суму:

від 1 тис. грн в таких банках та інвестиційних фірмах: Укргазбанк, Укрексімбанк, Альфа-Банк, ПУМБ, Банку Південний, Монобанк, ICU, Універ Капітал, Дрегон Капітал, БТС Брокер та Кінто;

від 20 тис. грн – у Банку Кредит Дніпро;

від 50 тис. грн – в Ощадбанку за спрощеною процедурою;

від 100 тис. грн – в ПриватБанку, Кредобанку, ОТП Банку;

від 300 тис. грн – в Таскомбанку;

від 500 тис. грн – в Райффайзен Банку та в Креді Агріколь Банку.

Купувати військові ОВДП можна як у відділеннях банків, так і через мобільні додатки. Детальніше за посиланням: https://cutt.ly/lGSLzf0

Мінцифри: Повідомте про колаборантів у чатбот єВорог

Якщо вам відомі люди, що почали співпрацювати з окупантами, виступати проти України та сіяти у вашому населеному пункті російську пропаганду — негайно повідомляйте про них у наш чатбот.

Зробити це можна в кілька кліків:

  • У чатботі єВорог (https://t.me/evorog_bot) натисніть Повідомити про колаборантів.
  • Вкажіть їхню геолокацію та додайте фото або відео.
  • Опишіть, чому ви вважаєте людину колаборантом та подробиці її допомоги ворогу.

Надіслати інформацію у єВорог можна також без фото чи відео, достатньо лише детально описати те, що ви побачили.

Знімайте колаборантів прихованою камерою та з безпечного місця. Щойно надішлете повідомлення в чатбот — не забудьте видалити листування з єВорогом та фото/відеокадри з вашого телефона.

Кожен, хто став на сторону зла, буде покараний. Тож наблизимо перемогу та відновимо справедливість разом!

Уряд затвердив експериментальний проект щодо одночасного оформлення паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон

кабінет Міністрів України прийняв постанову, якою запровадив експериментальний проект щодо одночасного оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обміну паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

У зв’язку з військовою агресією російської федерації на території України виникла потреба у швидкому та зручному оформленні або поновленні втрачених паспортних документів.
Відтак, експериментальним проектом надано можливість особі, яка досягла 14-річного віку, одночасно із оформленням ID-картки подати заяву для оформлення закордонного паспорта. Слід звернути увагу, що в рамках цього оформлення заява для оформлення закордонного паспорта подається особою з 14 років особисто, без присутності законного представника.

У подальшому, в разі втрати документів або необхідності їх обміну у зв’язку зі зміною персональних даних, особа також може звернутися за одночасним оформленням ID-картки та закордонного паспорта, без необхідності спочатку оформляти ID-картку, а тільки після її отримання звертатися за оформленням закордонного паспорта.

За отриманням такої послуги особа може звертатися до територіальних органів/територіальних підрозділів Державної міграційної служби, центрів надання адміністративних послуг або відокремлених підрозділів державного підприємства «Документ» (центри обслуговування громадян «Паспортний сервіс»).

Скористатися такою послугою громадяни України зможуть після набрання чинності постановою Кабінету Міністрів, тобто після її офіційного опублікування, а також технічної реалізації в інформаційно-комунікаційній системі ДМС.

МОЗ публікує відповіді на найчастіші запитання, з якими звертаються українці до контактного центру

МОЗ публікує відповіді на найчастіші запитання, з якими звертаються українці до контактного центру.

Сьогодні нагадуємо, що повторний огляд для продовження інвалідності можна пройти після завершення воєнного стану.

– Особам, у яких строк інвалідності закінчився, у період воєнного стану дозволено продовжити дію інвалідності заочно.

– Повторний огляд, строк якого припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк після припинення/скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців після його припинення/скасування.

– Діти та дорослі з інвалідністю мають можливість отримувати, відповідно до індивідуальної програми реабілітації, без проходження повторного огляду ЛКК чи МСЕК:

  • соціальні виплати;
  • реабілітаційні послуги та допоміжні вироби (милиці, ходунки, крісла колісні), засоби інконтиненції, наприклад, памперси, катетери тощо;
  • освітні послуги;
  • відповідні пільги.

Також нагадуємо номер контакт-центру МОЗ 0 800 60 20 19.

Мінреінтеграції: Національне інформаційне бюро виступило із заявою щодо появи у соцмережах списків на обмін військовополонених та цивільних осіб

У зв’язку з появою у соціальних мережах списків громадян України, які підлягають обміну (звільненню) державою-агресором, Національне інформаційне бюро повідомляє наступне.

Інформація та дані щодо всіх без виключення військовослужбовців та цивільних осіб, які утримуються у полоні чи перебувають у заручниках держави-агресора, а також щодо тих, з якими втрачено зв’язок, та тих, хто зник безвісти, вносяться до реєстру Національного інформаційного бюро. Вся наявна у реєстрах інформація використовується для координації пошуку та звільнення полонених, а також в процесі ведення перемовин щодо обмінів та звільнення.

Жодних пріоритетів щодо осіб, які підлягають обміну та звільненню, не існує.

Зазначаємо, що ні Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими, ні Служба Безпеки України, ні Міністерство з питань тимчасово окупованих територій України та Національне інформаційне бюро, ні будь-які інші державні органи та установи списків громадян України, які підлягають обміну (звільненню), не оприлюднюють.

Окремо зазначаємо, що оприлюднені у мережі Facebook списки ні за формою, ні за мовою викладення не можуть створюватися, розсилатися чи оприлюднюватися українськими державними органами.

Просимо жодним чином не реагувати на подібні повідомлення, оскільки вони є частиною інформаційної війни держави-агресора.

Зберігайте душевну рівновагу і не довіряйте інформації, що надходить від неофіційних джерел.

При отриманні повідомлень з невідомих джерел засобами комунікацій повідомляйте про такі випадки Національну поліцію України та її кіберпідрозділи.

Для отримання чи уточнення інформації щодо: зниклих безвісти, військовополонених, депортованих дітей, пошуку загиблих – звертайтесь на цілодобову «Гарячу лінію з кризових питань» Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України: 1648. 

Ветерани будуть пріоритетною категорією у забезпеченні житлом, – Юлія Лапутіна

Захисники і Захисниці будуть пріоритетною категорією у забезпеченні житлом населення. Про це в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» розповіла Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна.

«За іншого розвитку подій вже цього року ми мали реалізувати потужну ціль – закрити повністю черги для ветеранів, які є переміщеними особами. Була велика перемога, коли ми за підтримки керівництва держави здобули відповідну субвенцію у державному бюджеті. Водночас наразі ми розуміємо, що потреба у житлі охопить набагато ширші кола населення України, чиї будинки знищив ворог», – розповіла Юлія Лапутіна.

Міністр зазначила, що створено спільну робочу групу з Міністерством розвитку громад та територій, Міністерством соціальної політики, Міністерством фінансів, яка працює над тим, як моделювати житлову політику, щоб після перемоги був ефективний механізм першочергового надання житла ветеранам.

«Має бути справедливий розподіл житла в майбутньому, особливо щодо людей, які вісім років стоять у черзі, особливо для тих, хто є переселенцем. З іншого боку, багато цивільних залишилися без житла, також без житла залишилися багато військових, які наразі служать. Крім того, будуть подвійні статуси, коли людина була учасником АТО, стала переселенцем, наразі пішла на широкомасштабну війну, а сім’я змушена переселитися. Ми все це розуміємо», – сказала Юлія Лапутіна.

Вона наголосила, що, як і раніше, пріоритетним питанням для влади залишається забезпечення житлом всієї черги військових.

«Нещодавно відбувався Конгрес місцевих та регіональних влад при Президентові України, де я порушувала це питання. Ми проговорили, що коли ми матимемо загальний план забезпечення житлом всього населення, то в ньому пріоритетними обов’язково будуть наші ветерани», – заявила очільниця Мінветеранів.

«Працюємо над створенням максимально прозорого механізму надання статусу УБД», – Міністр у справах ветеранів

На початку широкомасштабної збройної агресії росії в Україні налічувалося майже 500 тисяч ветеранів, які мали статус учасника бойових дій. Переважна більшість з них знову стала на захист країни, однак після перемоги кількість Захисників і Захисниць збільшиться в рази.

Про це під час включення до інформаційного марафону національних телеканалів розповіла Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна.

Вона нагадала, що на законодавчому рівні право отримати статус учасника бойових дій (УБД) надано усім добровольцям, які пішли захищати Україну у лавах Сил територіальної оборони і добровольчих формувань територіальних громад.

Юлія Лапутіна зазначила, що Мінветеранів буде максимально уважно ставитись до тих випадків, коли людина, йдучи захищати країну, не встигла оформитися до війська офіційно.

«Треба розуміти, що Сили територіальної оборони – це окремий вид Збройних сил України, і статус УБД таким бійцям надаватиме саме Міністерство оборони, як це відбувається з іншими видами і родами військ, – сказала Юлія Лапутіна. – Те, що стосується добровольців, які не встигли оформитися офіційно, то тут підключатиметься Мінветеранів».

Очільниця Мінветеранів підкреслила, що відповідно до Женевської і Гаагської конвенцій учасниками бойових дій (комбатантами) потенційно можуть вважатися ті Захисники і Захисниці, які увійшли до складу регулярних формувань, а також ті, хто взяв зброю до рук та надавав відсіч ворогові. Юлія Лапутіна наголосила, що порядок надання статусу УБД буде відпрацьований таким чином, що його отримають саме ті люди, які брали безпосередню участь у бойових діях.

«У суспільства великий запит на справедливість. Ми пам’ятаємо, як з 2014 року у нас почали з’являтися так звані «військові туристи». Такого більше не буде! Зараз ми працюємо над створенням максимально прозорого механізму надання статусу УБД, – наголосила Юлія Лапутіна. – Статус має надаватися відповідно до бойових розпоряджень. Однак наразі виникатимуть питання по тих добровольцях, які не встигли оформитися офіційно. Рішення по них буде прийматися комісійно на рівні нашого Міністерства. Діє Комісія, яка розглядає надання статусу УБД добровольцям. До її складу входять представники ветеранських громадських організацій та всіх силових відомств. Є чіткий пакет документів, який має надати Захисник. Окрім цього, мають бути покази свідків, які також брали участь у тих заходах/боях, свідчення військовослужбовців ЗСУ, ТрО, які можуть підтвердили участь людини у бойових діях».

Міністр у справах ветеранів України наголосила, що держава зацікавлена в справедливості стосовно наших Захисників і Захисниць.

Мінцифри: Підприємці отримають 6500 грн за працевлаштованих внутрішньо переміщених осіб

Продовжуємо підтримувати українців під час війни. Тепер роботодавці, які найматимуть внутрішньо переміщених осіб до себе на роботу, отримають 6500 грн за кожного працевлаштованого. Компенсацію можна отримувати за перший та другий місяць роботи вимушеного переселенця.

Подати заявку на компенсацію витрат може лише роботодавець через 5 днів після працевлаштування внутрішньо переміщеної особи.

Бюджетні установи та фонди загальнообов’язкового державного соціального страхування не можуть отримати компенсацію.

Подати заявку на виплати за працевлаштування ВПО можуть тільки роботодавці, які:

  • Працевлаштували ВПО після 24.02.22, за умови, що переселенець отримав статус ВПО також після 24 лютого
  • Виплачували їм зарплату не меншу за мінімальну (6500 грн)
  • Сплачують єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування
  • Подали податкову звітність за 4 квартал 2021 або весь 2021 рік

Як отримати компенсацію?

Підпишіть КЕПом і після цього заяву буде відправлено до Державного центру зайнятості

  • Очікуйте виплати, бережіть тих, хто поруч, та підтримуйте Україну.

Послуга розроблена за підтримки проекту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS».

МКІП працює над вилученням пропагандистської російської літератури з українських бібліотечних фондів

Міністерство культури та інформаційної політики України працює над вилученням пропагандистської російської літератури з українських бібліотечних фондів, щоб замістити її якісною україномовною літературою й книгами українських видавництв.

Це відбудеться на основі відповідних методичних рекомендацій, які напрацювала та схвалила Рада з питань розвитку бібліотечної справи при МКІП. До складу Ради входять провідні фахівці бібліотечної справи з усіх куточків України.

“Пропаганда – це небезпечна зброя. Сьогодні російська брехня отруює все навкруги. Маємо всіма способами боротись із цим явищем. Наразі Міністерство визначило чіткі критерії, за якими російська література буде вилучена з українських бібліотечних фондів. Ми підходимо до цього питання ретельно і виважено. Сподіваємось, що все це позитивно вплине на розвиток українського книговидавництва”, – зазначила заступник Міністра культури та інформаційної політики України Лариса Петасюк.

Бібліотекам рекомендується створити дорадчі органи, які зокрема, надаватимуть рекомендації щодо актуалізації бібліотечних фондів в умовах збройної агресії російської федерації проти України.

Мінагрополітики: Національна продовольча безпека під повним контролем Уряду

Останніми днями все частіше повідомляється про те, що російські військові крадуть сотні тисяч тонн збіжжя на захоплених територіях. Чи може ця ситуація вплинути на національну продовольчу безпеку, відповів перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

За його словами, у національних масштабах ця ситуація загрози не несе. Але сама по собі вона є жалюгідною, її можна прирівняти до геноциду мешканців Запорізької, Донецької, Луганської, Херсонської областей, адже вивозиться залишок с/г продукції, необхідний для поточного харчування українців.

«У нас сьогодні є на залишках загалом близько 25 млн тонн зернових та олійних культур. Якщо ми говоримо про тимчасово окуповані території, там на момент окупації залишалося приблизно 1 млн 300 тис. тонн зернових. З точки зору забезпечення продовольства всіх 40 млн українців ми маємо достатньо резервів на контрольованій території», – підкреслив Тарас Висоцький.

Він також додав, якщо порівняти площі, які наразі тимчасово недоступні на цих територіях, виходить приблизно мінус 30%. А для забезпечення продовольством усіх 40 млн українців необхідні посівні площі становлять близько 35%.

«Тобто у нас є доступно на контрольованій території мінімум 70% площ. І тільки половина з них потрібна для забезпечення продовольством усіх 40 млн українців», – запевнив перший заступник Міністра.

Тарас Висоцький також прокоментував ситуацію з наявністю добрив для аграріїв. За його словами, оскільки аграрії готуються до кожного блоку робіт завчасно, до початку війни, напередодні старту весняно-польових робіт, вони були забезпечені добривами на 85%.

«Але незабаром будуть літні польові роботи для підживлення ґрунтів та осінні. Там ситуація складніша, але поки що контрольована. Зараз саме працюємо над тим, щоб добрив було достатньо на наступні польові роботи», – підкреслив він.

У БЕБ оцінили загальну вартість вагонів та товару в них у понад 17 млрд грн

Співробітники Бюро економічної безпеки України, за процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора, в межах кримінального провадження встановили 17 800 вагонів, що належать суб’єктам рф та рб. З них 1 625 з товарно-матеріальними цінностями.

Зазначені вагони на даний час арештовані та передані відповідно до рішення слідчого судді до АТ «Укрзалізниця» на відповідальне зберігання з правом комерційного використання зазначених вагонів, володіння та розпорядження грошовими коштами, отриманими від комерційного використання такими вагонами, на будь-які потреби, що виникають під час здійснення господарської діяльності.

Ухвалою одного з районних судів м. Києва, в межах зазначеного кримінального провадження накладено арешт на 470 вагонів з сировиною «калій» та «кокс», які на праві власності згідно з умовами поставки належать підприємствам рф та рб. Орієнтовна вартість цього товару 650 млн грн.

За попередніми оцінками співробітників БЕБ, загальна вартість товарно-матеріальних цінностей в 1625 вагонах становить орієнтовно 3 млрд грн, вартість усіх вагонів оцінюється у 15 млрд грн.

Проводяться подальші заходи щодо огляду та встановлення фактичної наявності вантажів та їх кінцевих власників з метою подальшого вирішення питання про накладення арешту на товар.

Досудове розслідування триває.

Розпочалася підготовка пропозицій до комплексного Плану відновлення України

5 травня стартували перші засідання робочих груп, створених при Національній раді з відновлення України від наслідків війни. Основним завданням груп у найближчі тижні буде аналіз поточної ситуації та розробка пропозицій до Плану відновлення та розвитку України в межах United 24.

United 24 – це глобальна ініціатива підтримки України у боротьбі проти російської агресії, започаткована Президентом України. Першими її компонентами стали План та Фонд відновлення України.

Для розробки Плану відновлення 21 квітня 2022 року Указом Президента України було створено консультативно-дорадчий орган – Національну раду з відновлення України від наслідків війни. До складу робочих груп при Нацраді увійшли народні депутати, представники Уряду, Офісу Президента, центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, бізнесу, неурядових і міжнародних організацій, українські та міжнародні експерти

Головною метою Плану є не просто відновлення знищених чи зруйнованих об’єктів, а кардинальна трансформація держави у нову європейську країну на принципах зеленої економіки. План відновлення матиме два виміри: параметричний і регіональний. Нацрада на основі пропозицій робочих груп визначить параметри відбудови та модернізації кожного сектору економіки. Країни-партнери, міста-побратими або корпорації зможуть допомагати у відновленні конкретного українського міста чи регіону.

Комплексний План відновлення фінансуватиметься зі спеціального Фонду, який буде акумулювати та перерозподіляти кошти. Фонд буде наповнюватися з таких джерел:

  • допомога держав-партнерів, міжнародних фінансових організацій, міжнародних гуманітарних організацій та благодійних фондів;
  • заморожені, конфісковані активи РФ;
  • внески великих міжнародних корпорацій;
  • внески приватних осіб.

Одним з елементів Фонду стане фандрейзингова онлайн-платформа United 24.

Більш детальна інформація про Нацраду з відновлення, робочі групи та платформу United 24 буде розміщена на урядовому порталі найближчим часом.

Довідково

Відповідно до Указу Президента України організаційно-технічне забезпечення діяльності Ради здійснюють Секретаріат Кабінету Міністрів України та Офіс Президента України. Інформаційно-аналітичне забезпечення робочих груп Національної ради з відновлення України від наслідків війни здійснюватиме Офіс реформ КМУ згідно з Постановою КМУ №518.

Вагітні отримають декретну допомогу від Фонду соцстрахування навіть із-за кордону

Для вагітних працівниць, які виїхали за кордон через війну, Фонд соціального страхування України профінансує декретні допомоги, навіть якщо вони не встигли оформити лікарняний в Україні.

Аби це стало можливим, фахівці Міністерства охорони здоров’я спростили процедуру формування медвисновків – отримати е-лікарняний після настання 30 тижня вагітності тепер можна дистанційно.

Для цього вагітна має зв’язатись зі своїм лікарем в Україні, який вів або продовжує вести її вагітність – він перевірить попередні медичні записи і створить медвисновок, на базі якого автоматично сформується електронний лікарняний.

Такий створений без особистого прийому е-лікарняний по вагітності та пологах є підставою для отримання декретної допомоги від Фонду соціального страхування України. Як і у звичних випадках, для здійснення виплати роботодавець жінки має сформувати за е-лікарняним та подати до ФССУ заяву-розрахунок – на її підставі Фонд проведе фінансування.

Слідкувати за станом фінансування декретних допомог від ФССУ можна онлайн у телеграм-каналі https://t.me/socialfund за тегом #фінансування_страхувальників (для цього потрібно знати точну дату прийняття заяви за лікарняним).

Детальніше про створення МВТН без особистого прийому: https://www.facebook.com/moz.ukr/posts/366681402152749

 

Мінагрополітики нагадує про уточнення Порядку бронювання військовозобов’язаних

Міністерство аграрної політики та продовольства України зазначає щодо уточнення Порядку бронювання військовозобов’язаних за органами державної влади, іншими державними органами, а також підприємствами, установами, організаціями, які задовольняють потреби Збройних Сил України, інших військових формувань, населення в умовах правового режиму воєнного стану.

Усі раніше здійснені заявки на бронювання військовозобов’язаних з винесеними висновками Міністерства економіки України є дійсними!

З метою оперативного прийняття рішення Міністерства економіки України щодо нових заявок бронювання військовозобов’язаних просимо врахувати вимоги Мінекономіки та рекомендації Міністерства оборони України при поданні Пропозицій.

Сергій Шкарлет: Порядок прийому для здобуття вищої освіти в 2022 році заюстовано

4 травня 2022 року, Міністерством юстиції України зареєстровано Порядок прийому для здобуття вищої освіти в 2022 році.

«У 2022 році для вступників до українських закладів фахової передвищої та вищої освіти будуть створені максимально можливі безпечні умови проведення вступної кампанії. Цьогоріч буде проведено Національний мультипредметний тест (НМТ) на здобуття ступеня бакалавра (магістра з медичних та ветеринарних спеціальностей). НМТ відбудеться у формі комп’ютерного онлайн-тестування з трьох предметів (українська мова, математика, історія України). НМТ за кордоном відбудеться в один час із тестуванням в Україні. Для різних спеціальностей будуть встановлені різні вагові коефіцієнти оцінок»,– зазначив Сергій Шкарлет.

Для майбутніх магістрів проведуть магістерський комплексний тест (МКТ) для спеціальностей «Право», «Міжнародне право» та магістерський тест навчальної компетентності (МТНК) для кон’юнктурних спеціальностей.

Для проведення тестувань сформують основну, додаткову та спеціально організовану сесії. Ті вступники, які з певних причин не зможуть скласти тестування під час основної сесії, зможуть це зробити у наступні сесії.

Для вступу на бакалаврат на місця за кошти бюджету та на контракт для кон’юнктурних спеціальностей враховуватимуться результати НМТ. Для спеціальностей «Фізична культура і спорт», «Аудіовізуальне мистецтво та виробництво», «Дизайн» (за спеціалізаціями «Графічний дизайн», «Дизайн одягу (взуття)», «Дизайн середовища», «Промисловий дизайн»), «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація», «Хореографія», «Музичне мистецтво», «Сценічне мистецтво», «Архітектура та містобудування» – результати творчого конкурсу, який, за рішенням закладу, може проводитись у дистанційній формі. Подання документів і підтвердження місця навчання здійснюватиметься через інтернет. Для вступу на контракт на некон’юнктурні спеціальності враховуватимуться лише результати розгляду мотиваційних листів.

Основні етапи вступу на бакалавра (магістра медичного, ветеринарного):

Реєстрація електронних кабінетів – з 1 липня.

Проведення творчих конкурсів – з 1 до 18 липня (бюджет+контракт), з 9 до 16 серпня (тільки контракт).

Подання заяв для вступу – з 29 липня до:

8 серпня – для осіб, які вступають на основі індивідуальної усної співбесіди, творчих конкурсів (які складатимуться з 9 до 16 серпня);

23 серпня – для осіб, які вступають за результатами національного мультипредметного тесту, а також творчих конкурсів, які були складені з 1 до 18 липня.

Оприлюднення рейтингових списків на бюджет – не пізніше 29 серпня.

Підтвердження бажання навчатись на бюджеті – 2 вересня до 18:00.

Зарахування:

  • бюджет – 5 вересня;
  • контракт – визначають правилами прийому закладу, але не пізніше 30 вересня.

Переведення на вакантні місця – до 19 вересня.

Для вступу до магістратури використовуватимуться:

  • на бюджет та контракт на спеціальності «Право», «Міжнародне право» – результати МКТ;
  • на бюджет та контракт на спеціальності галузей знань 05 «Соціальні та поведінкові науки», 06 «Журналістика», 07 «Управління та адміністрування», 28 «Публічне управління та адміністрування», 29 «Міжнародні відносини» (крім спеціальності 293 «Міжнародне право») – результати магістерського тесту навчальної компетентності (МТНК) + фахового іспиту у закладі освіти;

для вступу на інші спеціальності – результати фахового іспиту закладів освіти (бюджет) або розгляду мотиваційного листа (контракт).

Основні етапи вступу:

Реєстрація для складання МКТ та МТНК – з 27 червня до 18:00 18 липня

Основна сесія МКТ і МТНК – з 10 до 17 серпня, додаткова – з 7 до 10 вересня.

Реєстрація електронних кабінетів – з 1 серпня.

Подання заяв для вступу розпочинається 16 серпня та завершується:

  • 23 серпня – для осіб, які вступають на основі індивідуальної усної співбесіди замість МТНК або МКТ;
  • 15 вересня – для осіб, які вступають на основі результатів МТНК, МКТ або тільки фахового іспиту в закладі освіти.

Оприлюднення рейтингових списків на бюджет – не пізніше 20 вересня.

Підтвердження бажання навчатись на бюджеті – до 18:00 24 вересня.

Зарахування:

  • бюджет – 25 вересня
  • контракт – визначається правилами прийому закладу, але не пізніше 30 листопада.

Переведення на вакантні місця – до 10 жовтня.

Буде збережена можливість скористатись спеціальними умовами конкурсного відбору для деяких категорій вступників, зокрема для жителів тимчасово окупованих територій та зон активних бойових дій, детальні механізми вступу для них буде доопрацьовано впродовж травня-червня.

Стежте за оновленнями на сайті МОН та на офіційних сторінках соцмереж, оскільки можливе внесення певних змін щодо проведення вступної кампанії в умовах війни.

Нагадаємо, тривалість НМТ збільшено до 120 хвилин.

Розширено коло осіб, які мають право на на безоплатну вторинну правову допомогу

Розширюється коло осіб, які мають право на на безоплатну вторинну правову допомогу. Верховна Рада України прийняла Закон № 7312 «Про внесення змін до статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Зокрема, право на безоплатну вторинну правову допомогу отримають потерпілі від кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості, катування або жорстокого поводження під час воєнних дій чи збройного конфлікту. Відтепер ці особи зможуть звернутися до системи безоплатної правової допомоги та отримати послуги з представництва інтересів в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, а також складення документів процесуального характеру у кримінальних провадженнях, розпочатих за фактом вчинення таких кримінальних правопорушень.

Також люди, які не мають документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, матимуть право отримати правові послуги з представництва інтересів в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, а також складення документів процесуального характеру з питань встановлення в судовому порядку фактів, що мають юридичне значення, пов’язаних з оформленням та видачею таких документів.

 

 

Опубліковано у Без рубрики. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь