В Україні 18 квітня відзначається День пам’яток історії та культури.

 Кривоозерщина  має чимало гідних пам’яток. 

У нашому районі до найстаріших пам’яток архітектури та містобудування належать адміністративний будинок (нині музична школа) середини 19 століття, будинок товариства “Саламандра”  (нині краєзнавчий музей, 1846 рік), костьол (збудований у 1819 році архітекторами братами Йолойськими), Параскевська церква (с. Криве Озеро, 1762 рік), Церква Різдва Богородиці (смт Криве Озеро, друга половина 19 століття), земська школа (кінець 19 століття, с. Велика Мечетня), учбовий корпус (кінець 19 століття, с. Велика Мечетня), садиба адмірала російського флоту В.С. Завойка (1865 рік), флігель (нині склади, с. Велика Мечетня, 1865 рік), могила і пам’ятник адміралу В.С. Завойку, садиба-маєток генерала М. Воєводського 19 століття (нині Мазурівський НВК І – ІІ ст.), садибний будинок і парк с. Мазурове (початок 19 століття). Всі пам’ятки занесені до Державного реєстру пам’яток, не підлягають приватизації та знаходяться під охороною держави.

У 2013 році, з нагоди 90-річчя утворення Кривоозерського району, було встановлено пам’ятні дошки на кількох спорудах району, які вважаються пам’ятками архітектури та охороняються законом. Це приміщення в центрі селища, де нині знаходяться дитяча музична школа та дитяча бібліотека, приміщення в с. Велика Мечетня, де нині сільська лікарська амбулаторія, та приміщення, де знаходиться Маломечетнянський сільський народний” музей.

На даний час подана до Державної інспекції по охороні пам’яток культури для включення до Єдиного реєстру пам’яток садиба мецената і просвітника пана Красніцького (с. Курячі Лози). Його родина – малолітні діти і вагітна дружина у 1918 році були розстріляні більшовиками. Поховані в Кривому Озері на польському кладовищі. Нині в цьому будинку знаходиться Курячелозівська сільська лікарська амбулаторія

Лариса Кертичак-Паращенко, директор Кривоозерського “народного” історичного музею.

 

Опубліковано у Без рубрики. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь