Письменниця Галина Могильницька за книгу історичних поем «Імена» нагороджена міжнародною патріотичною медаллю Івана Мазепи

До книги українського педагога, публіциста і поетеси, лауреата премії імені Василя Стуса (2008 рік) Галини Могильницької «Імена», виданої у видавництві “Український пріоритет” у 2017 році, ввійшли три талановиті поеми: «Рогніда», «Єлизавета», «Серафима», які розповідають про княгиню, королеву і просту українську селянку. Три постаті, викликані авторкою із сивої давнини та недавнього минулого. Три долі, вплетені в стрімку й немилосердну круговерть історії. Любов, гідність, честь, милосердя й добро; уміння зберегти й пронести ці духовні скарби крізь життя, попри всі життєві шторми, через біди і горе – саме такими бачить поетеса цих жінок, життя яких вплетене в стрімку й немилосердну круговерть історії нашого народу.

Через долі своїх героїнь авторці вдалось створити узагальнений образ вічної Жіночості, яка своєю присутністю в світі ушляхетнює його, не дає йому зірватися в прірву ворожнечості, ненависті і жорстокості.

Довідково. Міжнародна відзнака – медаль Івана Мазепи, заснована 22 січня 2016 року Міжнародною літературно-мистецькою академією України. Цією відзначкою нагороджуються люди, які проявили себе у сфері мистецтва і науки, як видатні творці, організатори та меценати.

Згідно з «Положенням про нагородження», міжнародною медаллю «Івана Мазепи» відзначаються: письменники, літературознавці, перекладачі, журналісти, художники, композитори, музиканти, а також люди інших творчих професій, які працюють у галузях культури і науки, за значні особисті досягнення, за вагомий внесок у національну культурну скарбницю, виведення національних культурних надбань на міжнародні обшири, за привнесення напрацювань світової культури й науки у контекст духовних цінностей України. Медаллю також можуть нагороджуватися меценати, політичні та громадські діячі, люди різних професій, котрі підтримують мистецтво і науку фінансово, пропагують їх чи сприяють їхньому розвитку у будь-який інший спосіб.

У 2016 році першими нагородженими медаллю стали письменники Валерій Шевчук, Юрій Мушкетик, письменник і меценат Іван Корсак, письменники та перекладачі з Польщі – Войцех Пестка і Болгарії – Димитр Христов, меценат та громадський діяч Віктор Кияновський.

Інформація з відкритих джерел

P.S. Ми дуже пишаємось, що свого часу така велична постать української публіцистики і поетики, полум’яна патріотка України Галина Могильницька, яка нині проживає в Одесі, свого часу жила і працювала в Кривому Озері. Як вчитель від Бога, навчала діток у Кривоозерській ЗОШ №1 І – ІІІ ст. Хай не міліє чисте джерело багатогранного таланту шановної пані Галини.

 

Опубліковано у Люди твої кривоозерщино. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь