Роз’яснення начальника Головного територіального  управління юстиції у Миколаївській області Романа Возняка щодо способів захисту об’єктів нерухомості, які зареєстровані в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно від їх незаконної «перереєстрації».

З метою забезпечення захисту речових прав, економічних інтересів громадян та інвесторів, зменшення ризиків незаконного заволодіння нерухомим майном розпорядженням Кабінету Міністрів України № 789-р «Про запровадження реалізації пілотного проекту щодо інформування у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (далі – розпорядження) запроваджено пілотний проект щодо інформування про будь-які реєстраційні дії у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, які вчиняються з нерухомістю, поставленою на моніторинг.

«SMS–маяк» – це онлайн-сервіс моніторингу реєстраційних дій щодо об’єктів нерухомого майна. Наразі через «Он-лайн будинок юстиції» також можливо отримати таку послугу як «SMS– маяк». SMS-інформування суттєво підвищує шанси на оперативне реагування й ефективний захист порушених прав фізичних та юридичних осіб. За допомогою цієї послуги можна відстежувати будь-які зміни, що відбуваються з визначеними об’єктами нерухомого майна та отримувати миттєві повідомлення про їх статус у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Отримана інформація дасть змогу своєчасно звернутися до державного реєстратора, суду чи правоохоронних органів для зупинення неправомірних реєстраційних дій.

Щоб скористатися даною послугою потрібно отримати реєстраційний номер об’єкта нерухомого майна (він вказаний у реєстраційних документах та безпосередньо в реєстрі). Номер об’єкта нерухомого майна присвоюється тим об’єктам, щодо яких після 01.01.2013 р. проводилися будь-які реєстраційні дії (купівля-продаж, дарування, оренда тощо). Потім необхідно відкрити кабінет власника майна на сайті комп’ютерної програми «SMS–маяк» – http://smsmayak.com.ua, і там поставити майно на моніторинг та вказати номер телефону, куди будуть приходити повідомлення. Але не забувайте – відповідна послуга платна. Умови оплати розміщено на вищезазначеному сайті.

09 грудня 2017 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 6 грудня 2017 р. № 925 «Деякі питання удосконалення механізмів захисту речових прав на земельні ділянки», а також 26 квітня 2018 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 18 квітня 2018 р. № 286 «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України», якими затверджено зміни до розпорядження, а саме розширено перелік суб’єктів, що можуть скористатись послугою SМS-маяк для захисту своїх прав.

Так, отримувати SMS-повідомлення, у вигляді електронного листа, а також через сповіщення в кабінеті користувача програми «SMS-Маяк» про будь-які операції з об’єктом нерухомого майна, поставленим на моніторинг, можуть  фізичні та юридичні особи, власники нерухомого майна, користувачі земельних ділянок та  іпотекодержателі.

Власнику окремого індивідуально визначеного об’єкта нерухомого майна будуть приходити повідомлення про подані заяви у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень щодо належного такому власнику об’єкта нерухомого майна, а саме про реєстраційний номер, дату і час реєстрації таких заяв; користувачу земельної ділянки – про подані заяви у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень щодо земельної ділянки, яка перебуває у користуванні такого користувача, а саме про реєстраційний номер, дату і час реєстрації таких заяв; фізичним та юридичним особам – про проведені реєстраційні дії стосовно будь-якого окремого індивідуально визначеного об’єкта нерухомого майна без зазначення відомостей про речові права на нерухоме майно та їх обтяження, про суб’єктів таких прав; іпотекодержателю – про подані заяви у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень стосовно об’єкта нерухомого майна, який передано в іпотеку, а саме про реєстраційний номер, дату і час реєстрації таких заяв.

Даний сервіс запущено на технічній базі ТОВ «Ліга Закон» спільно з Державним підприємством «Національні інформаційні системи» Міністерства юстиції України, яке є технічним адміністратором Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

 

Опубліковано у Новини. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь